Logo
Etusivu Kukkalaitteet Hautauksesta Yhteystiedot


hautauksesta Kuoleman kohdatessa vainajalle täytyy järjestää hautaus. Hautauksen järjestelyaika on yleensä 1 - 3 viikkoa kuolinpäivästä.Tästä huolehtii hautaustoimisto.

Hautaus

tapahtuu suomessa yleensä yleisempien seurakuntien, kuten luterilaisen tai ortodoksi seurakunnan hautausmaahan. Muitten seurakuntien tai uskontokuntien vainajat voidaan haudata luterilaiseen hautausmaahan. Siunaus toimitetaan joko kappelissa tai haudalla. Yleisin hautausmuoto on arkkuhautaus. Myös uurnahautaus on mahdollista.

Jos vainaja tuhkataan, siunaus toimitetaan yleensä ennen tuhkaamista arkussa. Siunauksen jälkeen hautaustoimisto kuljettaa arkun tuhkattavaksi ja uurnan toimenpiteen jälkeen hautauspaikkakunnalle. Uurna voidaan haudata ns. arkkusukuhautaan tai erilliseen uurnalehtoon.

Suruliputus

on kuolinpäivän tai seuraavana päivänä tapahtuva liputus. Liputuksen tapahtuessa lippu on puolitangossa. Myös hautauspäivänä suruliputetaan. Hautauslupa on todistus, jonka lääkäri kirjoittaa hautaamista varten. Lupa toimitetaan hautauspaikkakunnan seurakuntavirastoon.

Kuolintodistus

on kuolinsyyselvitys, jonka omaiset saavat kuolinsyytä selvittävältä lääkäriltä. Todistusta ei tarvita hautauksen yhteydessä. Perunkirjoitus on kuolinpesän ns.veroilmoitus, joka on toimitettava kolmen kuukauden kuluesssa kuolinpäivästä. Muistomerkki on haudalle asennettava hautakivi tai risti, jonka voi hankkia hautauksen jälkeen.

 

Hautaustoimisto palvelee myös tässä asiassa.